I tidligere innlegg om stemmen har begrepet «stemmevansker» blitt nevnt en rekke ganger.
Nå synes logopedene i Stemmeklinikkene ved Center Logopedi at det er på tide å besvare spørsmålet; Hva er egentlig stemmevansker?
Enkelt forklart kan man si at stemmevansker er enhver forstyrrelse i stemmeapparatet, og er noe som kan forekomme i alle aldre. Dette i seg selv sier kanskje ikke så mye, men hvis vi går litt dypere i spørsmålet kan vi se at stemmevansker kan være en unormal produksjon og/eller fravær av god stemmekvalitet, tonehøyde, stemmevolum og resonans. Nedsatt varighet i hvor lenge stemmen holder under bruk kan også tyde på at en stemmevanske er til stede. Samtidig skal ett eller flere av disse tegnene være avvikende for individets alder og biologisk kjønn.
Det er imidlertid viktig å være klar over at selv om utenforstående observerer ett eller flere av disse tegnene så kan man ikke avgjøre at dette er en stemmevanske, hvis ikke individet selv uttrykker bekymringer til sin egen stemme. Det kan være en opplevelse av at stemmen ikke lenger møter de behovene som oppstår daglig. Det er først da symptomene er til stede og at man kan kalle det en stemmevanske, selv om andre personer ikke opplever den aktuelle stemmen som annerledes eller avvikende på noen måte.
Stemmevansker er ulike i sin opprinnelse og det ikke uvanlig at man forsøker å kategorisere disse innenfor ulike områder, som funksjonelle, organiske, nevrologiske og psykogene.
Det må også nevnes at innenfor disse områdene finnes det ulike undergrupper, for eksempel kan organiske stemmevansker ha et utgangspunkt i fysiologisk struktur, og være enten medfødt eller ervervet. Når det kommer til ervervede organiske stemmevansker kan dette ha utgangspunktet i tidligere stemmeadferd og kan dermed kategoriseres som funksjonell-organiske stemmevansker.
Stemmevansker er imidlertid kompliserte fenomener og det er ikke uvanlig at en person med stemmevansker kan befinne seg innenfor én eller flere av disse kategoriene. Det kan være et «sykdomsforløp» som begynner innenfor et område for deretter å utvikle tegn som hører til under andre kategorier (eks. en forkjølelse fører til hevelser – organisk – som fører til at man uhensiktsmessig bruker stemmen ved å presse mer for å oppnå høyere stemmevolum. Dette kan føre til at den uhensiktsmessige bruken – funksjonen – vedvarer selv etter at forkjølelsen har bedret seg. Denne (u)funksjonelle bruken vil over tid kunne bidra til at nye hevelser oppstår – organisk).
Funksjonelle stemmevansker
Denne typen stemmevansker er forårsaket av uhensiktsmessig eller ueffektiv bruk av strupen og stemmemekanismen når den fysiologiske strukturen ellers har forutsetningene for å fungere som normalt. Noen eksempler på funksjonelle stemmevansker kan være;
- stemmetretthet (fonasteni) som kommer av overbruk, misbruk og feilbruk av stemmen
- overbruk av falske stemmelepper (ventrikulær fonasjon)
- overdreven spenning av indre og ytre strupemuskulatur (Muskelspenningsdysfoni).

Fonasteni, også kalt stemmetretthet, kommer av overbruk og feilbruk av stemmen.
Organiske stemmevansker
Disse stemmevanskene utvikles på grunn av en endring i hvordan strukturen beveger seg eller fungerer. Dette inkluderer endringer i det respiratoriske systemet og i vokaltrakten.
Hyperfunksjonell stemmeproduksjon kan som tidligere nevnt føre til strukturelle endringer på stemmeleppene.
Organiske stemmevansker kan deles inn i medfødte og ervervede vansker. Her er noen påfølgende eksempler på ting som kan føre til at man får utfordringer med stemmen;
Medfødt | Ervervet |
|
|
Nevrologiske stemmevansker
Denne typen stemmevansker kommer fra et problem i nervesystemet og hvordan informasjon blir sendt fra hjernen til strupehodet.
Eksempler på stemmevansker som vil klassifiseres innen denne gruppen vil kunne være;
- lammelser av stemmelepper på bakgrunn av skader på Recurrensnerven
- Svulster
- Virus/ sykdommer som rammer nervesystemet (eks. Parkinson sykdom og Amyotrofisk Lateral Sklerose)
- Spasmodisk dysfoni (ufrivillige muskelsammentrekninger under fonasjon)
- «Essensiel Tremor»
Psykogene stemmevansker
Noen kan oppleve at psykiske og emosjonelle faktorer påvirker i så stor grad at dette leder til utfordringer med å bruke stemmen, som etter traumatiske hendelser. I disse tilfellene er ikke logopeden nødvendigvis den eneste fagpersonen som bør samarbeider med den aktuelle personen. Andre fagpersoner som psykolog, psykiater eller andre terapeuter bør etterstrebes for å være en del av laget.
Stemmevansker kan oppstå av mange ulike og sammensatte årsaker. Om man skulle ha en stemmevanske kan man stille seg selv spørsmålet, «Er det mulig å gjøre stemmen bedre»?
I svært høy grad vil logopeden som fagperson være den best egnede for å jobbe med stemmen. Andre fagpersoner som bør nevnes og som ofte er med i ulike sammenhenger er f.eks. nevrologer og øre-nese-hals-leger. Før eventuelle klienter starter opp logopedoppfølging hos logopedene i Stemmeklinikkene i Center Logopedi oppfordrer vi til undersøkelse hos nettopp ønh-lege. Bakgrunnen for dette ønsket er om mulig å avdekke eventuelle sykdommer eller strukturelle/ funksjonelle avvik som kan være en mulig årsak til utfordringer med stemmen, samt at med rett «diagnose» vil veien mot de rette tiltakene gå raskere og dette vil kunne føre til raskere bedring. Det er heller ikke utenkelig at logopeden underveis i eller etter logopedoppfølgingen oppfordrer til ny undersøkelse.
Logopedene ved Stemmeklinikkene vil yte sitt beste for at dine utfordringer knyttet til stemmen bedres så godt som mulig. For noen vil det kanskje ikke være mulig å få tilbake den stemmen man en gang hadde. Dette betyr ikke at det vil være uhensiktsmessig med logopedisk oppfølging. Logopedene vil veilede aktuelle klienter når det kommer til hvordan man best skal ta være på stemmen sin og videre hvordan man kan få en så funksjonell stemme som mulig selv om de underliggende årsakene til stemmevanskene fremdeles er til stede.

Tom Richard Nyseter jobber med stemmevansker hos Stemmeklinikkene avd.Asker