Barnet mitt klarer ikke å si S – hvordan kan jeg hjelpe?

15.12.2023 | Uttaleklinikkene

Både voksne og barn kan ha utfordringer med å uttale /s/-lyden av ulike årsaker. En av årsakene kan handle om vansker med å artikulere lyden, altså finne rett plassering i munnen.

Ønsker du å vite hvorfor noen har en /s/-lyd som kan bli det man ofte kjenner som «lesping», og er du nysgjerrig på hvordan en logoped kan hjelpe til med å unngå dette? Les videre!

Kort om S-lyden

Uttale av /s/ som en enkelt språklyd, går innunder det man betegner som fonetikk. Fonetikk handler kun om artikulasjon, altså evnen til å plassere tungen på rett plass i munnen, slik at språklyden produseres på rett måte.

/S/-lyden produseres vanligvis med tungespissen plassert mot den nederste tannkammen i munnen. Noen uttaler også /s/-lyden med tungespissen plassert mot den øverste tannkammen. Luftstrømmen skal komme ut på midten av tungespissen – hvilket videre vil føre til produksjon av en /s/-lyd.

Den rette uttalen av /s/ forventes å være på plass hos barn etter påbegynt tannfelling, ved rundt 7-års alder. Det vi kjenner som «voksentenner» vokser ofte tettere, og hindrer derfor luftstrømmen å komme mellom, slik at den blir klar og tydelig.

Hva skjer når S-lyden blir en «lespe-s» eller «sidelesp»

Å flytte /s/-lyden frem i munnen, altså det som kalles fronting, er en vanlig fonetisk prosess hos norske barn. Da artikuleres lyden med tungespissen mellom tennene, og lyden kommer ut som det man forbinder med en lespe-/s/ eller «lesping».

Ved en «sidelesp» slippes luftstrømmen ut på et annet sted enn over midten av tungespissen. Luften får ikke noe motstand, og slippes ofte ut på en eller begge sider av tungen.

Fysiske forhold i munnen kan også forårsake utfordringer med å uttale /s/-lyden. Noen kan ha en fremoverpresset tunge, dette kan føre til at tungen lett kommer mellom tennene ved uttale av lyden. Les videre for å finne ut av hvordan en logoped kan jobbe med dette. Tannstilling kan også skape utfordringer med å plassere tungen riktig. Ved et slikt tilfelle kan man rådføre seg med tannlege, for å kartlegge andre eventuelle tiltak.

uttaleklinikkene header

En logopedtime med fokus på å unngå «lesping»

En logopedtime for barn, med fokus på /s/-lyden, tilpasses barnets interesser og ønsker. Man jobber først strukturert med å lære seg plassering av lyden. Det jobbes også aktivt med bevisstgjøring av skillet mellom «lespe-s», «sidelesp» og vanlig uttale av /s/. En time inneholder motiverende spill og øvelser, der ord på /s/ gjentas og brukes aktivt gjennom timen.

Øvelser som retter seg mot den rent fysiske produksjonen av /s/ kan innebære blåsing gjennom sugerør og liknende øvelser som sikrer at luftstrømmen går rett over tungespissen. Dette kan også være gode øvelser for barn som har fremoverpresset tunge.

Det er helt vanlig at voksne også kan ha utfordringer med /s/-lyden. For voksne tilpasses timen etter klientens ønske og behov. Logopeden har en viktig rolle som veileder underveis, slik at man hele tiden har kontroll på at ordene og øvelsene gjennomføres riktig.

Ønsker du hjelp?

Hos Center Logopedi er dette saker som logopedene på Uttaleklinikkene har erfaring- og er godt kjent med. Uttaleklinikkene holder til i både Lillestrøm, Oslo, Asker og skal etter hvert åpne kontor på Kongsberg. Logopedene på disse stedene kan ta inn klienter i alle aldre som ønsker hjelp med uttale av /s/-lyden – eller andre språklyder som påvirker talen. Se blant annet andre liknende blogginnlegg på siden vår om «Når Rev blir Jev», «Uttaletrening for voksne» og «Når barnets tale er vanskelig å forstå». Her finner du spennende informasjon om nettopp språklyd og uttale.

helle

Helle Luraas Lilleland jobber som logoped i Uttaleklinikkene. Der hjelper hun både barn og voksne med uttalevansker.