Kjønnsinkongruens + logoped = sant?

20.08.2024 | Stemmeklinikkene

I dette blogginnlegget, skrevet av Tom Richard Nyseter, lærer du mer om hvordan logopeder kan hjelpe personer som opplever stemmedysfori, altså at de ikke føler at stemmen passer til den man er.

Hva kan logopeden hjelpe deg med?

Logopeden som fagperson har en grunnkompetanse innenfor stemmens strukturelle forhold (anatomi) og funksjon (fysiologi). Logopeden er dermed utstyrt med kompetanse som kommer godt med når man skal gå i gang med stemmetrening, stemmeutvikling og stemmearbeid. Det er imidlertid ikke slik at alle logopeder sitter på en kompetanse når det kommer til kjønnsinkongruens, og det som på engelsk betegnes som «transgender voice» eller «Non-binary voice». Her er det (i utgangspunktet) ikke snakk om en stemmevanske, som er det en stemmelogoped generelt sett møter i arbeidslivet. Personer med kjønnsinkongruens har, etter logopedene i Stemmeklinikkene sin erfaring å dømme, ikke nødvendigvis oftere funksjonelle stemmevansker enn andre personer. Det er imidlertid ikke umulig at man har en stemmevanske i tillegg. Hvis dette er tilfelle, vil logopeden og klienten også jobbe med dette.

Hva jobber man med i logopedtimene?

Sammen vil logopeden og klienten finne ut av hva det skal jobbes med under timene. Her er det ingen fasitsvar (logopedene vet ikke hvor klienten skal, men hvor de ikke skal, og det er mot en uhensiktsmessig stemmeatferd som kan føre til ubehag og nedsatt stemmekvalitet). Stemmen har en enorm fleksibilitet og evne til endring
Arbeidet vil som regel rette seg mot komponenter som stemmeleie (pitch), stemmens klang (resonans) og intonasjonsmønster. I tillegg vil det noen ganger kunne være ønskelig å snakke om pustemønster, artikulasjon, modifikasjon av munnhulen og nonverbal kommunikasjon.

Tom Richard Nyseter Stemmeklinikkene, avd.Asker

Stemmen har en enorm kapasitet for endring, og våre logopeder i Stemmeklinikkene fokuserer spesielt på dette. På bildet ser du Tom Richard Nyseter hos Stemmeklinikkene sin avdeling i Asker og Bærum.

Hva er det logopeden ikke kan hjelpe deg med?

Logopeden som fagperson jobber med å øke klientens forståelse for hva stemmen kan være og hvordan den kan brukes. Å tilegne seg mer kunnskap om stemmen, vil i de aller fleste tilfeller komme klienten til gode. Logopeden og klienten vil jobbe med atferdsmessige måter å utvikle stemmen på. Vi kan ikke endre strukturen inne i strupen under timene, eksempelvis størrelsen på strupen og skjoldbrusken (Adamseplet). Logopeden kan ikke endre strupens ansatsrør, som stereotypisk er lengre og bredere hos de som er tildelt mannlig kjønn ved fødsel. Strupehodet vokser under puberteten, og stemmebåndene vokser i masse.

Det logopeden KAN hjelpe deg med er hvordan vi kan komme oss forbi disse strukturelle utfordringene. Det er ingen «quick fix» med stemmetrening, og det krever jobb både sammen med logopeden og selvstendig. Det er likevel utrolig mye som kan skje bare man vet hvordan, og når man jobber målrettet for å oppnå sine mål! Stemmen har en enorm fleksibilitet og evne til endring.

Logopedene i Stemmeklinikkene

Logopedene i Stemmeklinikkene ved Center Logopedi har tilegnet seg kompetanse på området og jobber videre sammen med trans-, ikke-binære personer og andre innenfor kjønnsmangfoldet for å hjelpe dere med å finne deres stemme. Samarbeidet med logopedene har ikke som mål å lage en ny stemme til klienten, men å hjelpe klienten med å oppnå «Well-being» med sin egen stemme ved å lære hvordan man kan bruke stemmen på en annen måte enn man tidligere har gjort. Det overordnede målet er dermed at klienten skal føle seg vel med egen stemme, at stemmen skal kunne brukes når klienten ønsker det og at klienten skal føle minst mulig ubehag (dysfori) knyttet til egen stemme.

tom richard nyseter
Tom Richard jobber som logoped hos Stemmeklinikkene avd. Asker