Den menneskelige stemmen
Hver enkelt stemme er unik, bare tenk, det er faktisk ingen som har akkurat helt lik stemme som deg!
Det er riktignok stemmer som ligner på hverandre. Personer som er i familie med hverandre kan ha flere likheter i stemmen, «du høres akkurat ut som faren din». Det er også mulig å etterligne andre stemmer, men dette er ikke DIN stemme.
Stemmen vår er utrolig. Den kan forme og endre seg etter vår personlighet, sinnstilstand, alder og helse. Stemmen som fenomen vil av den grunn endres gjennom hele livet da den preges av psykiske og fysiske forhold.
Bare tenk, man kan få en formening om at noen er triste, sinte eller er slitne ut fra hvordan stemmen høres ut. Vi gjør oss også en fortolkning om det er en mannlig eller kvinnelig stemme, og om det er et ungt barn, en tenåring eller en eldre person vi hører.

Stemmen din er et fantastisk verktøy
Stemmen vår kan variere etter hvilke krav vi stiller til den. Dette er noe som vi gjør uten å nødvendigvis tenke så mye over det. Er det støy som man må nå igjennom for å få gitt en beskjed trekker vi pusten og lager en høy stemme. Snakker vi med små barn senker vi volumet og legger oss gjerne i et litt lysere stemmeleie. Det er lett å ta en fungerende stemme for gitt.
Stemmen bærer talen, og verbal kommunikasjon forutsetter en fungerende stemme. Stemmeproduksjon er en omfattende prosess hvor flere ulike strukturer, muskler, nerver og brusker i kroppen er involvert. Stemmeproduksjonen kan deles opp i stadiene respirasjon, fonasjon, resonans (og artikulasjon).
- Respirasjon, eller letter sagt pusten vår, er livsnødvendig. Ikke bare for å overleve, men også for at stemmeproduksjon skal finne sted. I de aller fleste språk lages alle språklydene og stemmen ved utpust. Svakt utpust vil resultere i en svakere stemme og skal man rope må man bruke mer av pusten.
- Fonasjon eller stemmedannelse er det som skjer når utpustet fra lungene skaper bevegelse i stemmeleppene (på folkemunne ofte kalt «stemmebånd»). Stemmeleppene er muskler dekket av ulike typer vev som er festet i strupen, over pusterøret. Noen av språklydene i det norske språket lages ved at stemmeleppene vibrerer mens andre språklyder er avhengige av at stemmeleppene holdes fra hverandre og luften får slippe fritt mellom (det skjer dermed ingen vibrasjoner). Dette kalles stemte og ustemte språklyder.
- Resonans, eller klang er den spesifikke lyden som oppstår når pusten reiser forbi stemmeleppene, opp svelget og inn i nese- og munnhulen og blir formet av nettopp disse strukturene.
- Artikulasjon er den prosessen som skjer i munnen. Dette inkluderer bevegelser av kjeven, bruk av leppene, tungen og den myke ganen. Ved å endre på plasseringen og graden av innsnevringer av disse taleorganene vil vi kunne lage ulike språklyder.
Noen har utfordringer med stemmen
Noen mennesker har utfordringer knyttet til stemmen og kan ikke bruke stemmen som normalt i hverdagen. Dette kan føre til at hverdagen oppleves som komplisert og frustrerende. Når en eller flere av disse prosessene ikke fungerer optimalt vil det kunne oppstå et eller flere avvik i stemmeproduksjonen. Et avvik i stemmekvalitet er antagelig det første en person registrerer når stemmen ikke oppleves som god eller lett å bruke. Dette kan tyde på en stemmevanske. Både barn og voksne kan få stemmevansker. En stemmevanske kan gjøre det vanskelig å kommunisere med andre mennesker, da det ofte oppleves som slitsomt, ubehagelig eller til og med vondt å snakke. De fleste opplever at stemmen blir bra etter hvile, mens andre trenger hjelp. Logopeder i Center Logopedi har kompetanse på stemmeproduksjon, ulike stemmevansker, stemmehygiene og stemmetrening.

Det kan være mange årsaker til stemmevansker. Noen av disse årsakene kan være sykdom og skade i strupehodet, mens andre årsaker kan skyldes feilbruk.
Følg med videre!
Det vil snart komme flere innlegg omkring dette fantastiske fenomenet som er STEMMEN.

Skrevet av Tom Richard Nyseter, Center Logopedi avdeling Asker.