Her er det du trenger å vite om MiniKIDS behandling for barn i barnehagealder!
Hva er MiniKIDS?
MiniKIDS er et behandlingsprogram for barn mellom 2 og 6 års alder som stammer. Det er opprinnelig fra Tyskland/Belgia, men sprer seg nå rundt om i Europa og det holdes stadig flere workshoper i behandlingen. Og grunnen til at MiniKIDS stadig blir mer og mer populært er nok at det endelig gir logopeder faktiske ferdigheter i å jobbe direkte med barnet.
Direkte behandlingsprogram
For MiniKIDS er et såkalt direkte behandlingsprogram. Det betyr at logopeden arbeider med barnet og skaper en relasjon i dette arbeidet. Det motsatte er et indirekte behandlingsprogram primært basert på å veilede foreldrene og at foreldrene utfører tiltak hjemme (og JA – foreldrene utfører, IKKE barnehagen).

Stammeklinikkene har drevet med MiniKIDS i en årrekke.
Stammemodifikasjon
Grovt sett er det to tradisjoner innenfor behandling av stamming, selv om dette nok er en litt avleggs måte å se det på i dag. Den ene retningen er såkalt flytskapende der man forsøker å lære personen som stammer ulike «talemåter» som gjør at man ikke stammer. Den andre retningen er såkalt stammemodifiserende der man ikke bryr seg om hvorvidt man stammer eller ikke, men måter man stammer på. Målet vil her være en mer uanstrengt form for stammingen – god flyt i stammingen, kan du vel si.
At denne måten å kategorisere behandling på er litt avleggs, er fordi vi i dag ser fremveksten av flere måter å forholde seg til stamming på. Noen vil hevde at skillene mellom tradisjonene viskes ut – vi vil derimot hevde at skillene øker og blir mer fremtredende.
Organisering
Behandlingen skjer på logopedens kontor omtrent èn gang per uke i 60 minutter. Dette kan også fungere over videotimer, hvilket vi har holdt kurs om (stammebehandling på video – format, spill og digitale ressurser). Sjekk gjerne kurssiden vår for å se når dette kurset er satt opp neste gang.
«Hvorfor kan ikke logopeden komme til barnehagen og gjøre det der? Det er jo der barnet tilbringer mesteparten av dagen»
I MiniKIDS behandlingen kreves det ganske mye materiell, og selv om mange kanskje er glad i enkle PDF spill så er det langt fra nok for å bruke MiniKIDS som behandlingsprogram. Å organisere timene ute i barnehagen begrenser logopedens utøvelse kraftig, samtidig som logopeden har svært begrenset kontroll over rammefaktorene. Behandlingen risikerer rett og slett å bli vesentlig mindre effektiv.
En annen sentral faktor er at barnehagen ikke har noen rolle i evidensbasert stammebehandling. Så skal det sies at det viktigste er nok ikke hvor behandlingen skjer, men med hvem det skjer med. Foreldre skal alltid være tilstede i timene. Dette kan ikke overlates til personell i barnehagen.
Og grunnen til det er at det er foreldrene som er barnets viktigste omsorgspersoner SELV OM barnet tilbringer mange timer i barnehagen. Foreldrene er også barnets viktigste rollemodeller, SELV OM barnet er mange timer i barnehagen.
Betyr dette at barnehagen ikke kan inkluderes i det hele tatt? Nei, selvsagt ikke. Det er tvert om veldig fint å veilede barnehagen i hvordan de kan STØTTE behandlingen, men de skal ikke utføre den – det er mellom foreldre og logoped.
«Må begge foreldre være med i timen?»
Nei, man kan gjerne bytte på.
Du kan lese mer om hvordan man jobber med stamming i barnehagealder, HER.
Hvilke barn passer MiniKIDS for?
Det er primært et behandlingsprogram for barn som er plaget av stammingen sin.
«Hvordan vet jeg at barnet mitt er plaget?»
Det kan komme til mange uttrykk. Noen kan begynne å gråte, slutte å snakke, trekke seg tilbake. Noen kan bli sinte og irritable, mens andre kan kjempe masse med kroppen for å få ut ordene. At et barn ikke har sagt «jeg er plaget av stammingen min», betyr ikke at de ikke bryr seg, bare at de ikke har ferdigheten til å verbalt påpeke det.
Ulike faser
Når behandlingen er i gang er den fasedelt. Det betyr at ulikt innhold har en bestemt rekkefølge, selv om man selvsagt kan utvise skjønn.
- Ufarliggjøring
Også kalt desensitivisering. Det betyr rett og slett at barnet skal bli mindre redd stamming. Dette gjøres typisk ved at logopeden legger inn kontrollert og rolig stamming i egen tale for å se hvordan barnet reagerer på det. Reaksjonen forteller mye om barnets tanker og følelser rundt stamming. Her er det veldig viktig at logopeden vet hvordan man gradvis skal konfrontere barnet med stamming. Når barnet er klart kan man gå videre til at barnet skal «fange» logopedens stamming, og at man har en rekke lystbetonte leker og aktiviteter som går på dette. Når barnet synes dette er gøy og mestrer det, kan man invitere barnet til å legge inn rolig og kontrollert stamming i sin egen snakking. Vi ser veldig ofte at stammingen endrer seg i takt med at barnet får et mindre anstrengt forhold til stammingen sin. Endringen kan da være at stammingen er kraftig redusert eller blitt mindre slitsom for barnet.
- Identifisering
Dette er en fase der man forsøker å ha en dialog rundt hvor i kroppen ordene setter seg fast, hvordan det føles og så videre. Akkurat denne fasen er nok for de litt eldre barna og kan sløyfes ved lav alder.
- Modifikasjon
Det er ikke sikkert at denne fasen er nødvendig, men dersom barnets stamming fortsatt er strevsom, kan man jobbe direkte med å gi barnet noen ferdigheter i hvordan stamme mykere.
Etter dette går man inn i en stabiliserings- og generaliseringsfase der man hjelper barnet ta i bruk de ulike ferdighetene og håndteringsstrategiene utenfor behandlingsrommet – NÅ er barnehagen fint å involvere! Men det vil også skje i form av at man på ulike måter tar behandlingen ut av behandlingsrommet.
Er målet at barnet skal slutte å stamme?
Ja, det er det jo. Men det er ikke sikkert det skjer. Derfor er det et veldig viktig aspekt ved MiniKIDS at dersom barnet ikke slutter å stamme, så er målet at barnet skal kunne leve fint med det. Effekten av behandlingen måles da IKKE i hvor OFTE man stammer, men hvor ANSTRENGT. Det er en veldig viktig forskjell som man ofte ikke tenker på. Foreldre kan også fortelle om at barnet etter behandlingen har begynt å snakke mer og mer, selv om han eller hun stammer. Da er jo den åpenbare behandlingseffekten at barnet har blitt mer ufarliggjort for stammingen og ikke lar den styre hva han eller hun skal si eller når hun eller han skal si det.
Kurs
Lurer du på når vi arrangerer kurs i MiniKIDS? Da kan du ta en titt på kurssiden vår.